Pestera si Izbucul Albastru al Izei

Pestera si Izbucul Albastru al Izei

Rezervatia mixta “Pestera si Izbucul Albastru al Izei”

Pestera a fost declarata rezervatie prin Legea 5 / 2000, avand o suprafata de protectie de 100 ha. Este cea mai mare pestera din judetul Maramures (peste 3000 m), situata pe versantul nordic al Vf. Batrana (1710 m), la cota 1250 m. Intrarea in pestera este monumentala si impresionanta, apele ajungand pe fundul unei doline de circa 30m adancime.

Pestera are sali de 20-30 m inaltime, cascade inalte de pana la 15 m, denivelare de 170 m, iar la 300 m de la intrare, apele ajung la baza calcarelor. La contactul cu sisturile cristaline s-a format “argila de Iza” un amestec de minerale argiloase (prezenta oxizilor de titan). Se dezvolta si sisturi cristaline sericito-cloroase si calcare sedimentare.

Importanta pesterii este data de geneza sa, determinata prin captarea in suberan a unui parau si constituirea unui dren carstic de mari dimensiuni pe contactul dintre calcar si sisturile cristaline, apoi prin situatia stratigrafica, tectonica si hidrogeologica pe care o reflecta, precum si prin prezenta, geneza si mineralogia depozitelor de caolin. La importanta stiintifica a pesterii se mai adauga frumusetea galeriilor si a cascadelor. Face parte din zona de protectie integrala.

Pestera Iza, componenta a ansamblului carstic Iza se afla in custodia Asociatiei Speo Montana Baia Mare, a caror rapoarte intermediare au fost analizate de catre Administratia Parcului National Muntii Rodnei.

Pestera si Izbucul Albastru al IzeiPestera si Izbucul Albastru al IzeiPestera si Izbucul Albastru al IzeiPestera si Izbucul Albastru al Izei

 

Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaMunții Rodnei
Actual Maramures county CoA.pngJudețul Maramureș
 România
Cel mai apropiat orașBorșa
CoordonateCoordonate47°35′43″N 24°32′33″E47°35′43″N 24°32′33″E[1]
Suprafață100 ha
Înființare1977, declarat în 2000

Pestera si Izbucul Albastru al Izei

 

 Pentru Cazare Maramureş si Costinesti!
www.bookingmaramures.ro
Suntem prezenti si in Costinesti! www.bookingcostinesti.ro
Google+

Pestera si Izbucul Albastru al Izei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

EnglishFrenchRomanian