Zona Baiut - BookingMaramures

Zona Baiut

Zona Baiut

Zona Baiut: Comuna Baiut este situata la o altitudine medie de 650 m, in partea sudica a judetului Maramures, la 80 km SE de municipiul Baia Mare si 30 km NE de orasul Tg. Lapus. Localitatea este asezata intr-o depresiune intramontana specifica, pe cusrsul superior al raului Lapus si pe afluentii acestuia (valea Tocilei, Valea Strambului, Valea lui Mihai, Valea Poienii, etc…).

Mentionata documentar inca din anul 1315 – Baiut, 1344 – Poiana Botizii, prima jumatate a secolului XVIII – Strambu-Baiut, datorita activitatilor miniere din zona, localitatea a avut mai multe denumiri de-a lungul timpului printe care Olah Laposbanya, Bayutz sau Erzsebetbanya (Baiut), Kohovolgy ( Strambu – Baiut), Batiz ( Poiana Botizii).

Asezata intr-un cadru geografic pitoresc, precum si prezenta unor obiective naturale si de inters antropic, confera comunei calitatea de microzona turistica deosebita avand multe atribute ale unei statiuni climaterice.

Baiut - BookingMaramuresBaiut - BookingMaramures

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obiective turistice antropice

Biserica SF. Arhangheli Mihail si Gavril – ridicata intre anii 1814 – 1820 ca biserica greco-catolica, folosita multa vreme in comun de catre ortodocsi si romano-catolici.
Biserica de lemn SF. Apostoli Petru si Pavel – din satul Poiana Botizii, ridicata in anul 1830. Este o realizare tehnico-materiala deosebita, reprezentand chintesenta indelungatei evolutii a civilizatiei lemnului, caracteristica a acestei regiuni.

Biserica ortodoxa SF. Constantin si Elena – din satul Strambu-Baiut, ridicata in anul 2006.
Monumentul Mineritului – ridicat in anul 2003 in centrul satului Strambu-Baiut simbolizand o ocupatie de 7 secole a localnicilor.
Cladirea fostei Manastiri din Strambu-Baiut – unde in secolul al XVIII – lea a functionat prima scoala romaneasca din Tara Lapusului, condusa de eruditul Basilus Erdely.

Obiective turistice naturale

Muntii Lapusului constituie o adevarata imparatie de plaiuri si obcini, cu paduri si poieni, care pot constitui o reala atractie pentru cei dornici de recreere si pentru cei care practica drumetia montana. In Muntii Lapusului, puternic impaduriti, cantitatea de aerosoli terpenici formati in padurile de conifere, determina o mare puritate a aerului respectiv o puternica aeroionizare negativa, recomandata de medici in ameliorarea astmului bronsic ( practicarea climatoterapiei prin asa-numitele “bai de aer”). O atractie deosebita pentru cei pasionati de drumetii montane pot fi cupolele vulcanice ale Vf. Plesca si Secu, Piatra Prislopului, Piatra Varatecului, golul de munte al Vf. Prislop, toate acestea oferind panorame impresionante catre depresiunea Lapsului si cea a Maramuresului.

Izvorul mineral pulsatoriu (Borcutul) din Poiana Botizii – situat la confluenta vailor Poienii si Cizma, aproximativ 3 km nord de centrul localitatii, a fost descoperit in anul 1969 prin executarea unui foraj de cercetare. Pulsurile au o periodicitate de 10-12 minute, cu o ridicare a nivelului apei de 30-40 cm (initial era de peste 1 m, un adevarat “gheizer”). Izvorul face parte din aureola mofetica Oas-Gutai-Tibles iar pulsurile sunt datorate acumularii gazelor (Co2 si H2S) in incaperi subterane naturale, pana ce presiunea gazelor o depaseste pe cea a coloanei de apa, iar prin iesirea brusca a gazelor la suprafata este antrenata si coloana de apa minerala.

Baiut - BookingMaramures

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arii naturale protejate

Pestera cu Oase – descoperita in anul 1862 de geologul austriac Franz Plosepny, este situata la circa 2 km din drumul principal spre satul Poiana Botizii. Resturile fosile ale ursului de caverna “ Ursus spaeleus” (de unde provine si numele), descoperite aici, dovedesc ca rigorile iernii din perioada glaciara pleistocena s-au manifestat din plin si pe plaiurile acestor munti mici, nu numai in etajele superioare ale masivelor carpatice inalte. Datorita existentei acestor resturi fosile (extrase integral din sec. XIX), pestera a fost declarata rezervatie speologica de mare interes stiintific si paleontologic.

Rezervatia “Taul Negru” – situata in apropierea izvoarelor Vaii Chelementului, este o mlastina oligotrofa in care vegeteaza planta insectivora Roua Cerului, una dintre putinele plante insectivore care poate fi intanlita si in Romania.

Baiut - BookingMaramuresBaiut - BookingMaramures

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zone de agrement

Taul Tocilei – la 1 km din centrul localitatii Baiut, loc de agrement pe Valea Tocilei cu bai sezoniere cu apa minerala, cabana, parcare, teren de tenis de camp si mini-fotbal.
Valea Strambului – aproximativ 3 km din centrul localitatii Strambu-Baiut. O zona deosebit de pitoreasca pe drumul spre orasul Cavnic prin pasul Rotunda cu posibilitati de campare.

Zona Baiut!Pentru Cazare Maramureş si Costinesti!
www.bookingmaramures.ro
Suntem prezenti si in Costinesti! www.bookingcostinesti.ro
Google+

Zona Baiut

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

EnglishFrenchRomanian